TAO – KITAJSKA UMETNOST ZDRAVLJENJA

Taoizem, ki predstavlja skoraj 8000 let stare korenine kitajske filozhofije in umetnosti zdravljenja, je tudi mati akupunkture in eden od izvorov modernih telesnih terapij, kot so akupresura, rolfing in kroženje polj. Ker se v taoistični medicini opazuje telo kot celota, ga slabijo stres ali poškodbe na enem mestu celoto. Telo razpolaga z nujnimi mehanizmi samovodenja in tako samo najde uravnoteženi položaj, če se mu to n e prepreči.


Energetske blokade so vzroki bolezni Preveč ali premalo energije v enem telesnem delu , kar vodi v bolezen na prizadetem mestu in obremenjuje celotno telo. V Tao medicini se naučimo premagovati to neravnoteženje s prebujanjem življenjske energije Chi in voditi Chi tja, kjer ga potrebujemo.

V taoističnem učenju je vsak glavni organ povezan z enim od petih elementov (faz sprememb) – lesom, ognjem, zemljo, kovino, vodo in prav tako tudi z letnimi časi, barvami in klimatskimi lastnosti (vetrovno, vroče, blago, suho, mokro).

Po taoističnem mišljenju ni mogoče ločiti telesa, duše in duha. V kitajski  medicini velja, da lahko tako negativna čustva kot so jeza, strah ali krutost kot tudi preveč pozitivnih čustev, prečev veselja ali vznemirjenja, poškodujejo organe inpovzročijo bolezni.

Kot prvi in osnovni preprečevalni ukrep lahko vadimo, kako ohranjati Chi –vitalno življenjsko energijo, ga pomnožiti in ga praoblikovati.

Mnogi ljudje uporabijo vso svojo življenjsko moč za služenje denarja. To gre lahko tako dolgo, kokler se energija ne izčrpa in se ne pojavijo težave. Potem pa morajo dajati vedno več denarja za bolniščice, operacije ali zdravila in po možnosti le preživijo večino časa v postelji. Mnogi “niso imeli časa” za energijske vaje, Na čzačetku potrebuje učenec vsekakor čas, toda čez nekaj časa postane vaja del vašega življenja. Če dnevno investirate od 30 do 60 min za vaše zdravje, vam lahko iz izkušenj rečem, da pridobite nazaj do 4 ure in da vaše zmogljivosti narastejo. Investicija v zdravje je najboljjša investicija. Le zdrav človek je v položaju, da lahko pomaga soljudem.

NASTANEK BOLEZNI

Pri mnogih problemih pogosto traja leta predno se manifestirajo kot telesna bolezen. Najprej se lahko takšni problemi kažejo kot energetske blokade ali energetske izgube in vodijo k neuravnoteženosti v določenih telesnih delih. Če to neuravnoteženost opazimo pri njenem prvem pojavu, imamo le veliko časa, da lahko to korigiramo.
Za mnoge ljudi razdraženost ali negativna čustva niso bolezen. Taoisti pa vidijo tukaj začetek energetskega neravnotežja, prav tako kot slab ustni in telesni zadah signalizirata začetno oslabljenost ali poškodbo jeter, ledvic ali želodca. Togost vratu lahko izvira iz neuravnotežene srčne energije.
Močan telesni vonj iz napačnega delovanja ledvic, ki ne izfiltrirajo več pravilno odvečno vodo iz telesnih tekočin. Strahopetnost in strah lahko nastaneta z neuravnoteženjem v pljučih, bolečine v hrbtu z neuravnoteženjem v ledvicah in mehurju. Tako lahko razložimo številne poškodbe z energetskim neuravnoteženjem v določenih telesnih delih.


CELULITIS – “ČUSTVA, KI SE NE PRETAKAJO”

Ta nadloga je povezana tudi s hormonskim neravnovesjem (predvsem estrogenskim), z limfnimi zastoji in nabiranjem odpadnih snovi na nekaterih delih telesa. Svojim tečajnicam, ki se želijo znebiti celulita, poleg emocionalne inventure in diete, ki uravnava vseh deset presnovnih hormonov, zelo navdušeno priporočim tudi izvajanje vaj »spojitev ognja in vode« in »prebujanje korenin«, saj ne poznam učinkovitejšega in hitrejšega sredstva za razstrupljanje limfe in učvrstitev kože, kot je ta. Zdaj je čas več kot idealen, da se vaj naučimo in ju začnemo izvajati tudi mi. Prva vaja zaradi aktivacije močnih akupresurnih točk in žlez odpira obraz in telo; kot čustva in blokade, ki se sprostijo in osvobodijo. Tako delujemo na subtilne kanale, zaradi njihove zaprtosti namreč nastaja zastoj v obliki celulita; tudi in predvsem te je treba aktivirati/trenirati, če želimo, da grudičaste jamice trajno izginejo.
Kako se vaj lotiti? Stojte, stopala naj bodo v širini bokov; napnite vse mišice telesa, dvignite ustne kotičke, konico jezika pritisnite na nebo. Dva prsta pod popkom je po kitajski medicini ena najpomembnejših točk na telesu: CV 6 – »morje energije«. Začnite si jo masirati (najbolje da to počnete v smeri urnih kazalcev); tako se bodo »podrli jezovi« – kar pomeni, da voda v telesu ne bo več zastajala niti se ne bo nabiral celulit. Prav tako se bodo okrepili imunski sistem, mehur, reproduktivni in izločevalni organi.


Ko začutite, da imate dovolj masaže in da ste ustvarili pretočnost: dvignite roke predse; stisnite dlani v pesti – ki naj bodo v višini čela; komolci naj bodo skupaj; brado potisnite proti vratu in nagnite glavo za malenkost navzdol; globoko vdihnite, nato začnite razpirati roke, prsi potiskajte čim bolj naprej. To bo odprlo tako timus – žlezo ljubezni in imunskega sistema – kot »točko kril«, ki osvobaja čustva in nam omogoča, da poletimo z vetrom naših najvišjih potencialov (leži nasproti timusa, med lopaticama.) Prste močno potiskajte v sredino dlani – z aktivacijo te točke sprostimo ves živčni sistem. Hkrati z razpiranjem rok začnite izdihovati in izpihovati zvok: HAAAAAAA. Ta zdravilni kozmični zvok srca, temelj samozdravilnih tehnik kitajske medicine, odplavlja odvečno vročino in srce odpira. Pogled usmerite proti konici nosu – ta je povezana s srcem in drugimi ognjenimi organi, kakršna sta tanko črevo in jezik. Ponovite šestkrat.


Naslednja vaja pa nima konkurence; je najpreprostejša, a hkrati najboljša tehnika za odpravljanje celulita, limfnih zastojev, mlahave kože in za krepitev ožilja. Učinek bo še boljši,  če se boste ob izvajanju namazali s kakovostnim oljem za učvrstitev, vanj vmešajte MSM, naravno žveplo oziroma mineral lepote in mladostne kože, ki spodbuja nastajanje elastina in kolagena. Sama si pripravim mešanico kokosovega, mandljevega olja in MSM. Enkrat na štirinajst dni pa pred vtiranjem na stegnih in zadnjici uporabim tudi dermaroler; igličasti valjar, ki spodbuja regeneracijo kože.
In še izjemno dragocen namig: za dobro dlan pod kolenom, na zunanji strani noge, je posebna akupunkturna točka – S36, ki ji veliki taoistični mojstri pravijo »zlato zrno« ali »polje nesmrtnosti«. To je pomembno stikalo, ki ob »prižigu« spodbuja dolgoživost, živahno umirjenost ter umirjeno iskrivost. Med udarjanjem torej vedno posebno pozornost namenite temu delu. Kako izvedete to vajo? Stopala postavite v širini bokov, naredite pesti in se z njimi začnite udarjati od vrha zunanjega dela stegen navzdol proti gležnjem. Po notranji strani nog se vrnite navzgor.  (To je pot ledvičnega meridiana.) Bodite močni in krog ponovite od trikrat do šestkrat. Če je tkivo na tem delu zelo slabo, se zna zgoditi, da se vam bo pojavila kakšna modrica; ne skrbite, to bo prešlo, koža se bo učvrstila.
Ob vajah uživajte vsak dan in z nasmeškom opazujte, kako celulit izginja.