VZGOJA V DUHU ČLOVEŠKIH VREDNOT

Uporabila bom  Babov model, da bi pokazala, kako ga ljudje lahko uporabljajo v svojem življenju in kako naj vzgajajo svoje otroke. 

Baba v bistvu uči, da je ljubezen najpomembnejša in najučinkovitejša sila v vesolju. To ponazarja eden njegovih pogosto citiranih stavkov: Začni dan z ljubeznijo, preživi dan v ljubezni, napolni dan z ljubeznijo, končaj dan z ljubeznijo. To je pot ki vodi k Bogu.
Zveni čudovito in s tem se vsi strinjamo, vprašanje pa je, ali to udejanjamo vsaj občasno v dnevu, kaj špele ves dan. Branili se bomo, češ da smo preveč zaposleni, da je življenje vpreveč kaotično, da pozabimo. To so izgovori. Če bi to poskušali udejanjati vsak dan le po malem, ddaj pa kdaj, bi opazili, da naše življenje počasi, skorajda neopazno postaja bolj mirno in da manj hitimo. Ugotovili bi tudi da imamo časa mnogo več, kot smo si kdaj sploh mislili, da je mogoče.
Baba tudi svetuje, naj poskušamo napraviti vse, kar delamo, kot čaščenje. To pomeni, da bi morali neprijetna ali nezanimiva dela opraviti kot darovanje univezalnemu božjemu principu. Ko se ponudi prilika, da služimo sočloveku, bi ga morali videti kot izraz Boga, namesto da mu služimo hlapčevsko, pokroviteljsko ali z občutkom zamere ali nejevoje. Vsakdo je izraz Boga, čeprav tega pogosto ne vidimo, ker se skriva za neprijetno osebnostjo.
 
Baba se ne zavzema za izključno uporabo rutine in obredov v današnjem času. Namesto da se togo držimo ustaljenega programa meditacije, molitve ali drugih vaj , priporoča, da poskušamo preživeti ves dan v nenehni meditaciji. 

 

UPORABA VREDNOT V PRAKSI PRI SEBI IN OTROCIH

Uporabljamo barvne kartončke, za vsako vrednoto si izberemo eno barvo. Na primer; rožnata je lahko barva ljubezni , bela resnica, modra miru, rumena praviljega delovanja in zelena nenasilja.

Z vsako vrednoto naj bi delali ločeno en teden. Po tem lahko vajo ponavljamo tako pogosto, kot je treba. Vsak dan na ustrezen karton zapišemo vsakodneve dogodke, ki kažejo na to, ali smo se držali določene vrednote ali ne. Tak zapis daje zelo jasno sliko o tem,kako nam uspeva uporabiti načela v vsakodnevnem življenju. Ni dovlolj če samo poslušamo ali beremo o tem programu. Treba ga je uporabljati in doživeti v preksi, da bi pišlo do potrebneih sprememb. Samo takrat nauki prežamejo mnogo ravni, in ne le umsko.

mir resnica ljubezen

RESNICA

Prvi teden lahko začnemo z resnico. Če se odrasli, ki so odgovorni za poučevanje otrok, ne držijo resnice v svojih življenjih, kako lahko pričakujejo, da se bodo otroci naučili resnicoljubni - Poleg očitnih vidikov, kot sta poštenost in to, da povemo po resnici, ima resnica mnogo drugih vidikov. Preveriti moramo misli, besede, vedenje in delovanje in jih uskladiti s to vrednoto. Misli, besede in dejanja morajo biti enotni in utemeljeni na resnici. 

 

PRAVILNO DELOVANJE

Težko je najti besedo, ki bi natančno razložila sanskrtsko beseo dharma, toda najbljižji prevod je verjetno pravilno delovanje. Ta izraz dobesedno pomeni motranje bistvo osebe ali stvari, tiso, kar jo napravi to, kar je njena bit ali esenca. Zvonec ima zvok, cvetlica vonj, sadež ima svoj okus. Granatno jabolko ne more biti isega okusa kot jabolko. Prav tako dharma človeka ne more bi ti enaka kot dharma psa, metulja ali hrasta, niti ne more biti dolžđnost enega človeka enaka dolžnosi drugega. 

Vsakdo in vse na svetu vsebuje božanko iskro, ki je odteta v določeno otipljivo obliko, skozi katero se lahko izraža. Podobno je elektriki, ki jo je treba izkoristiti ali usmeriti skoz različne naprave ali poti, da bi ustvarila določene učinke.Elektrika lahko greje kot ogenj, grelna blazina lai pečica, hladi kot zmrzovalnik ventilator ali klimatska naprava tid. Univezalna božja moč se  v sveut izraža kot množica stvari, mineralov, rastlin, živali in človeških bitij. 

Ljubje se moramo potruditi in dopustiti, da se v naših življenjih ta moč izrazi, kajti imamo svobodno voljo, da se tako odločimo. To z drugimi besedami pomeni predajo sovje prave identitete visokemu C / višjemu Jazu. To z drugimi besedami pomeni predajo svoje prave identitete visokemu C, pokoravanje njegovemu subtilnemu vodstvu, namesto da dopustimo, da naša življenaa nadzirajo čutila z neštetimi navezanostmi in željami.

Ko razumemo in začnemo živeti v skladu z idejo pravilnega delovanja oz. ko se prepustimo vodstvu visokega C, bomo ugotovili, da smo na pravem mestu ob pravem času, da delamo pravo stvar iz pravega razloga ali s pravim motivom.

Dejansko je edini način, kako pravilno delovanje uspešno vključimo v življenje, da vsak dan prosimo visoki C , naj se izraža skoz nas (oz. notranjega vodnika v meditaciji in ponavljanju božjega imena). To bo preprečilo običajen način življenja, ki ga spodbuja ego in ki je danes v svetu tako očiten. Avtorica Phillis Krystal začne dan z jutranjo meditacijo / notranji vodnik oz. povezovanje z visokim C jem v kateri ga prosi, da misli, govori, čuti in deluje skozi njo in da se čez dan sponmi mantre: predaj se, zaupaj in sprejmi!

Ko začnemo razumevati resnico, bo pravilno delovanje sledilo samo po sebi, in ko bo to postalo navada, bodo v naše življenje piršli tudi mir, ljubezen in nenasilje.

 

MIR

Če naše življenje vodi višji Jaz /visoki C, bomo v sebi našli mir. Ko se prepustimo in dovolimo, da višji Jaz prevzame nadzor, nas ne bodo trpinčili prejšnji dvomi, neodločnost in številne želje, ki povzročajo toliko napetosti in nemira. V današnjem svetu nas televizija in reklame nenehno vabijo, da iščemo mir v posedovanju in delovanju, namesto da bi ga iskali v sebi. Sčasoma, medtem ko nestrpno iščemo mir, ugotovimo, da smo dobili le njegovo nasprotje.

 

LJUBEZEN

Ko bomo zares poskušali, da nas spodbuja višji Jaz in ne ego, bomo vse bolj v stiku s svojo pravo resničnostjo. Ker je njena narava ljubezen, jo bomo popolnoma naravno začeli izražati v mislih, besedah in dejanjih.

Če citiram Babo: Ljubezen kot misel je resnica. Ljubezen kot delovanje je pravilno delovanje. Ljubezen kot čustvo jemir. Ljubezen kot razumevanje je nenasilje ali neškodljivost.

 

NENASILJE

Nenasilje pomeni, da nikoli zavstno ne napravimo ničesar, kar bi komu škodilo ali ga kakor koli prizadelo, in to v mislih, besedah in dejanjih. Toda nenasilje ima dosti širši pomen, kot ga ponavadi poznamo. Nenasilje ne pomeni samo vegetarijanstva in dejstva, da dostojanstveno nastavimo še drugo lice, ampak gre tudi za skrb za naš planet in vse njegove oblike življenja.