ZDRAVILNA ENERGIJA DREVES

Ali veste, da lahko s pomočjo energije dreves zdravimo sebe? Ali med hojo po gozdovih opazimo, kako se spreminja naše počutje in stanje telesa ter duha? Skozi zgodovino so imeli ljudje različen odnos do okolja – duhoven in materialističen.

V bajkah in pripovedkah so opisani bogovi in boginje, kasneje se odnos do narave vse bolj spreminja v materialističnega, znanstvenega in še kaj. Zaradi zahodnjaškega življenjskega utripa se vse bolj pozablja, da je narava temeljni vir življenja na Zemlji. Gozdovi so še vedno posebna mesta, kjer lahko najdemo mir, tišino in lepoto – dragocenosti, ki postajajo vse bolj in bolj potrebne za premagovanje stresov vsakdanjika.

Kako doživljamo naravo?

Kmet jo obdeluje, romantik trpi z njo , biolog ima klasično mehanistično dojemanje narave, vrtnar ima prijateljskega, nezapleteno razmerje z rastlinami in drevesi, šaman obnavlja svoje energije v naravi, ekolog z notranjo zavestjo razume naravo, mistik pa zaznava in čuti, kaj imata z drevesom skupnega. S temi lastnostmi je pogojen odnos do dreves in hkrati tudi odnos do bolezni, če ga pestijo.

Drevesa našemu planetu tako veliko ponujajo, zato jih moramo zaradi njihove modrosti, pa tudi zaradi vsega tistega, za kar jih lahko uporabimo, ceniti in upoštevati.

Drevesa so starodavna modra bitja, ki ohranjajo zapise tukajšnje zgodovine, okoli planeta pa ustvarjajo mreženje. Vsaka drevesna vrsta ima drugačno kakovost, ki jo ponuja svetu. Na primer: če želite vrline moči in odločnost, se boste morda intuitivno nagibali k hrastu. Vedite, da lahko na pomoč prikličete etrske angele in elementale, lahko pa se za pomoč, ki jo potrebujete, tudi uglasite z drevesi in prejeli jo boste na zelo prizemljen način.

Obsežni gozdovi so čuvarji starodavne modrosti. Zasidrana je vanje. Pomagajo vzdrževati energijo pokrajine, v kateri rastejo. Celo z drugih planetarnih sistemov prinašajo svetlobo in jo shranjujejo za čase, ko bomo nanjo pripravljeni.

  

BREZA – SREBRNA Drevo je zelo elegantno, lepo v valovanju. Podarja harmonijo in ranljivost. Čeprav si na pogled to dvoje nasprotuje, vam oboje skupaj odpira srce. Tako vam pomaga do  nežnosti in spravljivosti.

BUKEV To lepo, vitko, ampak vseeno čvrsto drevo pomaga človeštvu pri odpuščanju. Naslonite se na bukev ali pa si jo predstavljajte in podprla vas bo; preko odpuščanja boste sprostili bolečino, duševni pretres ali prevaro. Bukev nato vrača vedrost in zaupanje.

JELKA in BOR Obe vrsti dreves vas zdravita, pomlajujeta in vas preobražata. Dvigata vam duha in vas očiščujeta. Sprehod med njimi vam lahko povrne zdravje in dvigne zavedanje na peto dimenzijo, če ste seveda pripravljeni. Jelka vam nudi zavedanje svetlosti in vitalnosti.

BREST To drevo vas dela hitrejše in močnejše, a vas tudi opominja, da ostajajte uravnoteženi. V teh časih v Združenem kraljestvu in Evropi, pa tudi ponekod v Ameriki, njihovo število upada zaradi holandske bolezni brestov. Ta bolezen je izbruhnila že enkrat prej, v 16. Stoletju. V tistem času je ogromno trupel ljudi, ki so umrli za kugo, bilo pokopanih na zmajevih črtah. To je te linije hudo prizadelo. Ker so brest občutljiva drevesa, so bili tisti ob zmajevih črtah prvi na udaru, preden se je bolezen razširila še med druge pripadnike njihove vrste.

Če energija v zmajevih črtah zastane zaradi blokad v pretoku, to zaustavlja dotok duhovne in parapsihološke energije, ki jo drevo potrebuje. Brest je še posebej občutljiv. Današnje dejstvo, da sta predor skozi Rokavski preliv in predor Dartfort izkopana drug poleg drugega, močno prekinja pretok. Prav zaradi tega so bresti še drugič podlegli holandski bolezni brestov.

Upajmo, da bo visoka frekvenca svetlobe, ki doteka, odplavila zastoje ali pa ustvarila nove energetske poti, tako da bo brest lahko spet uspeval. In da se bo človeška rasa v svoji zavesti boj zavedala potreb tistih, s katerimi si deli planet.

BOŽJE DREVO  Temno bodičasto božje drevce nam prinaša učenje: »Ne sodi po zunanjem videzu.« Seveda obstaja razlog, zakaj se ljudje odzivajo na boleč in odbijajoč način. Opraviti ima z njihovim občutenjem samih sebe, ne vas. Spomnite se na to ob pogledu na sveto drevce i učinkovalo bo blažilno.

HRAST zadržuje veličastno, močno, stabilno in čvrsto energijo. Če se s hrastom povežete ali pa se podenj usedete, boste v pomoč prejeli te energije.

JESEN Občutljivi jesen prinaša žensko božansko modrost, in ko boste pripravljeni, vam jo bo z veseljem predal. To drevje podpira mnogo zmajevih črt in s svojo prijazno lepoto pomaga mehčati in uravnotežiti njihovo energijo.

GLOG To bodičasto in včasih zgrbančeno drevo vam ponuja zaščito. Čuvalo bo vaš dom in vrt, pa tudi vas osebno, če boste znotraj tega prostora. Polni so sočutja in ljubezni, čeprav tudi mogočni bojevniki, ko skrbijo za svoje varovance. S tega stališča vam prinaša uravnanost, uravnoteženost.

ŠIPEK odprtost

PUŠPAN stalnost in osvoboditev

OREH samostojnost in odgovornost

RELIKA obnovo in preporod

JELKA pretočnost in spremenljivost,

KOSTANJ To je drevo, ki nas uči o obilju, zavedanju in radoživosti. Daruje nam upanje in višja pričakovanja, pa tudi radost in srečo.

TOPOL Ta hitrorastoča drevesa so zelo zanesljiva in učijo, da morate biti zanesljivi tudi vi, da bodo lahko drugi na vas računali.

PLATANA Platane so zelo občutljive in empatične do človeške ranljivosti, nudijo nam zaščito pred našimi lastnimi slabostmi. Ko vas vzamejo pod okrilje, se uglasijo z vašimi notranjimi občutki in vam pomagajo do boljšega počutja.

MAHAGONI To mogočno drevo žarči veličastje, pa tudi zanesljivost, moč in zaupanje.

 

Kako in zakaj »komuniciramo« z drevesi?

Čeprav se nam drevesa zdijo negibna, se gibljejo v vetru, tekmujejo za svetlobo, vodo in hrano ter si med seboj »pomagajo«. Zaradi teh drevesom lastnih življenjskih sistemov v njih obstajajo subtilna gibanja. Če se sklonimo ali prislonimo uho na drevesno deblo, se odpremo različnim zvokom in šumom, ki jih sicer ne bi slišali. Zaznani zvok ima svojo kvaliteto, ki včasih odzvanja v telesu ali vibrira, se stopnjuje ali meša z drugimi glasovi. Stik z drevesom vzpostavimo še lažje, če zapremo oči in se ga dotaknemo. Pogosto zaznamo mravljinčenje ali drhtenje, morda ugodje ali kaj drugega, takoj ko pa se umaknemo, čutimo izrazito spremembo. Če dihamo normalno in mirno, zaznamo tudi vonjave, ki jih sicer zaradi rahle vibracijske ravni ne bi dojeli. Prijetne vonjave, ki bogatijo drevo, nas dvignejo na višjo raven.

Kot vsako živo bitje ima tudi drevo svoje energijsko polje, ki seva od njega. Energijsko polje ima plasti, ki izražajo temeljne ritme letnega cikla rasti in obnavljanja skozi letne čase, ritem dneva in noči ter prikrite ritme, ki oblikujejo posebne značilnosti posamezna drevesa. Energije, ki se med seboj razlikujejo od vrste do vrste, tako na energetski ravni vplivajo na individualno dogajanje v človeku. Nekatera spodbujajo spremenljivost, učinek drugega je morda nežnost ali odprtost, toda ko stojimo ob drevesu, naše energijsko polje reagira z njegovim in se mu prilagaja, dokler se ne uglasimo z lastnimi in njegovimi energijami.

Drevesa nam lahko s svojimi energijami pomagajo pri zdravljenju na telesni, čustveni, mentalni, duševni in duhovni ravni. Ta učinek lažje razumemo, če nase in na svoje težave pogledamo z novega zornega kota, svoje telo pa − kljub vsem razlikam − primerjamo s simboliko rastline. V človeškem telesu je več sistemov in dogajanj, ki s svojo organiziranostjo spominjajo na drevo, drevesna zgradba pa je jasno vidna tudi v pljučnih mešičkih in srčnem ožilju. 

Drevesni deli  Deli človeškega telesa − duševno in čustveno stanje


Korenine  stopalo, noge − podzavest, senzibilnost
Deblo    trup, skelet − reakcije, odzivi, navade
Krošnja  glava z oprsjem in rokami
Veje   roke, prsti − čustva, izbire
Listi   lasje
Cvetovi  oči, spolni organi
Plodovi  fizični in duhovni plodovi − odločitve
Semena  razmnoževalne celice − nove ideje
Skorja   koža
Sok   kri
Grče   otekline, grba
Trni   nohti

VAJA: VIZUALIZACIJA ZA DOBER »KONTAKT« Z DREVESI

  1. Dotaknite se drevesnega lubja in s konicami prstov občutite, kakšno je. To je njegova koža oz. zunanja zaščita. Kot da bi se z drevesom spojili, se uglasite s tistim, kar drevo občuti znotraj sebe.
  2. Kakšne so vaše korenine ali lahko občutite, kako vas držijo pokonci?
  3. Kako čvrsto je vaše deblo? Ali se energija iz korenin svobodno pretaka?
  4. Kakšne so vaše veje? Ali imate prostor za rast? Ali dosegate višave ali se povešate navzdol? Kako se to občuti?
  5. Ste ozelenili, nosite plodove ali cvetite? Občutite, kako je to.
  6. Vdihujte vrline,ki vam jih drevo nudi, in vse to sprejmite kot darilo.
  7. Kaj pa drevo potrebuje od vas? Dajte tako kot morete.
  8. Zahvalite se drevesu in mu odtegnite svojo energijo.
  9. Zaznajte občutke.